
Temat ważny i potrzebny dzisiaj. Tekst wzbogaciłam o komentarze moich czytelników z Instagrama. Tam o tym rozmawialiśmy i doszliśmy do wielu ciekawych wniosków. Cytaty są drukowane pogrubioną czcionką, aby uniknąć pomylenia z moim tekstem.
Ale zacznijmy od początku…
Jak najszybciej się upić?
To pytanie zadają sobie nie tylko imprezowicze z całego świata, ale także badacze zainteresowani wpływem napojów alkoholowych na naszą fizjologię. Już w latach dwudziestych XX wieku przeprowadzono pierwsze badania na ten temat, które (zgodnie z ówczesnymi przewidywaniami) wykazały prosty związek między procentową zawartością a szybkością jego wchłaniania – im więcej alkoholu, tym szybciej jest on wchłaniany przez organizm. ciało. Ale naukowcy w tamtych czasach przyglądali się na przykład alkoholom o niskiej odporności; najwyższe badane stężenie w tamtym czasie wynosiło 20%. Wyniki szybko zyskały popularność, a wiara w ich prawdziwość pozostaje niezachwiana, nawet jeśli dwie dekady później okazały się nie do końca poprawne.
W 1943 roku Lolli i Rubin podjęli próbę powtórzenia poprzednich badań, tym razem używając 45% roztworów alkoholu. I znaleźli coś, czego nikt się nie spodziewał – nazwijmy to na razie „czymś” Oknem Maksymalnej Absorpcji.
Kalorie – 99 kcal Kieliszek szampana (ok. 100 ml) – 72 kcal Pół litra jasnego piwa (pełna puszka, 500 ml) – 245 kcal Pół litra piwa smakowego (pełna puszka, 500 ml) – ok. 270 kcal ( każda wg marki) Kieliszek wódki (25 ml) – 55 kcal Nie ma co się oszukiwać – wódka ma zdecydowanie najmniej kalorii, pod warunkiem, że pije się ją z wodą… klasyczny napój – czyli cola (101 kcal/szklanka) lub sok np. pomarańczowy (ok. 100 kcal/szklanka).
Nie pij na pusty żołądek
Chcesz mieć idealnie dopasowany strój i nie jadłeś od rana? (nie tylko dla pań) A może rezygnujesz z kolacji, bo wieczorem czekają na Ciebie specjały?
Alkohol wypity na czczo znacznie szybciej uderza do głowy. Przed wyjściem z domu najlepiej zjeść mały, wysokobiałkowy, wysokotłuszczowy posiłek. Idealnie sprawdzą się np. ryby z warzywami i ryżem, wołowina czy pierś z kurczaka. Uwaga: Bułka mięsna (typu kebab) spada. Staje się chłonny jak gąbka, a alkohol dłużej pozostaje w naszym organizmie po jedzeniu.