Saltar al contenido
Meterac pytania i odpowiedzi

Co zrobić z ziemniaków z obiadu

Co zrobić z gotowanymi ziemniakami

Tyle razy rozmawiałem z czytelnikami o tym, co zrobić z gotowanymi ziemniakami. Często zostaje mi porcja ziemniaków z obiadu lub kolacji. Ugotowanych ziemniaków używam do końca, właściwie już nic nie zostaje, zawsze jest dużo chętnych! Mam wiele własnych domowych przepisów, które dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Szczególnie bezbłędne knedle śląskie, knedle ziemniaczane, knedle, knedle z ziemniakami, gnocchi, naleśniki, sznycle ziemniaczane, krokiety ziemniaczane, knedle, winogronowe i moskole. Po drugie, upiecz ziemniaki, tak po prostu, lub dodaj do jajecznicy, aby zrobić frittatę. Do tego oczywiście sałatka ziemniaczana na dziesiątki sposobów, kto jej nie lubi? Zapiekanki warzywne przekładane ziemniakami, zupy, zupy-kremy, sosy, curry o mamo, tak może być! A Ty, co robisz z gotowanymi ziemniakami, gdy zostają Ci resztki z obiadu?

Co zrobić z gotowanymi ziemniakami?

Gotowane ziemniaki to chyba jeden z najczęstszych dodatków na polskich stołach, zwłaszcza do tradycyjnych obiadów. Przede wszystkim ich największą zaletą jest to, że pasują do wielu dań – dobrze komponują się z mięsem, rybami czy warzywami, ale równie dobrze smakują z kefirem czy kwaśnym mlekiem. Niewątpliwie swoją popularność zawdzięczają temu, że można je podawać na tak wiele sposobów, od puree ziemniaczanego po frytki. Można więc powiedzieć, że jest to dodatek uniwersalny i każdy ma swój ulubiony sposób przygotowania tego przysmaku.

Niestety składniki takie jak makaron, ryż czy ziemniaki najlepiej smakują świeże i ciepłe bezpośrednio po ugotowaniu. Podczas gdy ryż i makaron nadają się do spożycia następnego dnia, w przypadku ziemniaków nie jest to takie oczywiste. Niestety resztki z wczorajszego posiłku najczęściej lądują w koszu na śmieci. Jednak nie zawsze tak musi być. Jeśli w lodówce są jeszcze ziemniaki z obiadu, można je wykorzystać następnego dnia. Jedną z najczęstszych metod jest prawdopodobnie ich odświeżenie i odgrzanie na patelni. Odrobina masła wystarczy, aby wczorajsze ziemniaki ożywiły się i znów można cieszyć się ich pysznym smakiem. Jednak te warzywa można wykorzystać do stworzenia zupełnie nowego dania – sprawdź kilka pomysłów na obiad z gotowanymi ziemniakami.

Jak wykorzystujesz wczorajsze ziemniaki?

Dobre ziemniaki należą do najczęściej poddawanych obróbce cieplnej warzyw w naszym kraju. Podajemy je głównie jako dodatek do obiadu. Jednak często zdarza się, że gotujemy za dużo ziemniaków i zostaje nam kilka całych ziemniaków lub kilka łyżek puree ziemniaczanego lub puree ziemniaczanego pozostawionego w garnku. Czy możemy użyć tych ziemniaków? Oczywiście! Tym bardziej, że po odczekaniu kilku godzin gotowane ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 23, idealny dla osób na diecie! Oto kilka pomysłów, co zrobić z wczorajszymi gotowanymi ziemniakami.

Jeśli zostaną nam resztki puree ziemniaczanego lub puree ziemniaczanego, możemy z powodzeniem wykorzystać je do przyrządzenia wytrawnych dań na ciepło, ale też… na słodko! Zgodnie z filozofią zero-waste nie marnujemy jedzenia! Poniżej lista kulinarnych inspiracji na dania z puree ziemniaczanego.

Jak zrobić smażone kulki ziemniaczane z serem?

  1. Najpierw przygotuj mieszankę ziemniaczaną. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę, sól i pieprz. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zagnieć składniki na gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli nie masz tłuczka do ziemniaków, użyj widelca. Nie polecam używania blendera ani podobnych urządzeń. Ziemniaki mieszane są trudniejsze do przetworzenia na dość gęstą i zwartą masę.
  2. Z odpowiednio przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na talerzu. Gdy masa zniknie, policz, ile masz kulek.

    Ser pokroić na tyle kawałków, ile masz kulek. Kostki sera powinny mieć około 2 cm wielkości.
  3. Teraz weź kulkę mieszanki ziemniaczanej w dłoń, rozgnieć ją na ciasto, umieść kostkę sera na środku i sklej boki. Następnie ponownie rzuć rękami, aby zrobić ładną piłkę. Musisz to zrobić ze wszystkimi kulkami i kawałkami sera.
  4. Kolejnym etapem przygotowywania kulek ziemniaczanych z serem jest tarcie. Wystarczy zawinąć każdą kulkę w bułkę tartą. Rękę posypuję również bułką tartą i ponownie obtaczam w niej kulki, aby dobrze pokryły się panierką. Jeśli chcesz, możesz upiec kulki po upieczeniu. Zwykle najpierw je wszystkie rzeźbię, a potem maluję jeden po drugim.
  5. Ostatnią rzeczą, którą musisz zrobić, to usmażyć. Wlej wystarczającą ilość lejka do małego rondla i podgrzej na małym ogniu. Aby sprawdzić, czy olej jest w porządku, włóż trochę bułki tartej. Natychmiast zacznij dobrze smażyć, ostrożnie umieść kulki na patelni. Możesz nakładać je ręcznie lub może na łyżkę i wsuwać do oleju. Najlepsze są całe kulki pod powierzchnią oleju, ale jeśli to nie zadziała, po prostu co jakiś czas je obracaj, np. dwoma widelcami. Obrócić po raz pierwszy, gdy nasiąknięta olejem część zbrązowieje.
  6. Usmażone kulki warto położyć na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły tłuszcz. Te jednodniowe kulki ziemniaczano-serowe najlepiej smakują na ciepło. Pamiętaj jednak, że muszą chwilę ostygnąć, bo w środku bardzo się nagrzewają!

Czy zaskoczyłem Cię propozycją zrobienia tych naleśników z resztek ziemniaków? Nie martw się, nie byłam pewna, co z tego wyniknie, kiedy robiłam je po raz pierwszy. Swoją drogą – to nie mój pomysł, widziałem kiedyś coś takiego w telewizji. Martwiłem się o odpowiednie proporcje składników (nie miałem dokładnego przepisu), ale zrobiłem, więc też powinieneś być w porządku! Muszę tylko ostrzec, że te naleśniki nie są tak cienkie i chrupiące jak tortille i inne wrapy. Ich konsystencja jest bardziej puszysta, lekko rozciągliwa. A co wkładacie do takiego ciasta? Co kochasz! Mogą to być warzywa z dipem (jak na zdjęciu). Jeśli chcesz, możesz dodać trochę mięsa, kawałek ryby… Ogranicza Cię tylko wyobraźnia, możliwości i pojemność ciasta! 😉

Kopyta

Nieśmiertelne, przygotowane od pokoleń, znane i kochane. Można je polać masłem z dodatkiem smażonej cebulki. Podawać z sosem pieczarkowym lub posypane grzankami z bułki tartej. W każdej postaci będą smacznym i pożywnym obiadem.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines de afiliación y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Więcej informacji
Privacidad