
Jak sprawdzić, ile lat ma jajko i czy jest świeże? Jak długo przechowują się jajka sprzedawane na rynku? Na te i podobne pytania odpowiadamy w tym artykule.
Kupując jajka od lokalnych dostawców na bazarze lub targu, wiele osób zastanawia się, czy produkt jest naprawdę świeży i zdrowy. Kiedy kupowaliśmy jajka w supermarkecie, zawsze zapisywaliśmy na nich datę przydatności do spożycia i możemy to wykorzystać do ustalenia, czy dane jajko nadal nadaje się do spożycia, czy nie. Jeszcze gorzej sytuacja wygląda w przypadku jaj hodowlanych lub sprzedawanych na różnych rynkach. Tam zwykle ufamy sprzedawcom, że jajko jest dziś świeże i dosłownie oskubane. A to bywa różnie. Nie jest też tajemnicą, że o ile jajka z farmy są smaczniejsze, o tyle częściej niż w sklepie, gdzie wszystko idzie gładko, to na targu można trafić na rozbite jajka.
Jogurty
Źródło: unsplash
Nieotwarty jogurt, który był przechowywany w lodówce, może być przechowywany do 7 do 10 dni od daty ważności.
Jak przechowywać jajka, aby zachować ich świeżość
Chociaż jajka nie są wieczne, to przy odpowiednim czyszczeniu i przechowywaniu mogą pozostać bezpieczne i świeże przez zaskakująco długi czas. Metody te pomagają również zapobiegać rozwojowi bakterii.
- Jaja można bezpiecznie przechowywać przez krótki czas w temperaturze pokojowej, jeśli nie są myte i przechowywane w stabilnej temperaturze.
- Podczas mycia jaj istnieje większe prawdopodobieństwo przeniesienia bakterii, takich jak salmonella, z zewnątrz skorupki do wnętrza.
- Wyższe temperatury przechowywania i wahania temperatury mogą powodować psucie się jaj i to szybciej niż w przypadku jaj przechowywanych w lodówce.
- Nie zaleca się zamrażania jaj w skorupce, ponieważ zawartość rozszerzy się i uszkodzi skorupkę.
- Jeśli to możliwe, nie zostawiaj jajek na drzwiach lodówki i kładź je na półce. Drzwi są często najcieplejszym miejscem, ponieważ są najczęściej wystawione na działanie powietrza zewnętrznego.
- Gdy jajka są w lodówce, nie kładź na wierzchu niczego ciężkiego, co mogłoby uszkodzić skorupkę, i trzymaj je z dala od surowego mięsa, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.
Małgorzata Rozenek pokazała stylizację. Internauci kpili z jej wyboru
Idealna gospodyni znana jest z dobrego stylu i chęci eksperymentowania z modą. Tym razem gwiazda postawiła na czarną stylizację, która świetnie sprawdzi się nie tylko na spacerze, ale również podczas oficjalnych wyjść.
I choć zapinana na duże złote guziki marynarka była chwalona przez internautów, kolejny szczegół kreacji prezenterki całkowicie zepsuł efekt. Mowa o białych skarpetkach, które wystają ponad kostkę i krótkich skórzanych spodniach z rozkloszowanymi nogawkami.
Produkty te nadają się do spożycia po upływie terminu ważności
Są to głównie produkty, których opakowanie zawiera jedynie informację „zużyć do…”. Ponadto muszą być szczelnie zapakowane, przechowywane w suchym pomieszczeniu iw temperaturze pokojowej, a także w miejscach pozbawionych wilgoci. Tak przechowuje się żywność, którą możesz kupić z aktualnym newsletterem Lewiatana.
Produkty, które można spożyć po upływie terminu ważności to w szczególności: